ПВЦ (PVC) – поливинилхлорид, материал за пластмасовата дограма

Съвсем нов материал, дете на ХХ век. Един от любимите материали на архитектите. Не поддържа горенето и не се плаши от студ и вода. Освен това, по топлозащита и шумоизолация притежава изключително високи показатели. Поне половината прозорци в Европа и присъствие във всички климатични пояси – това се казва популярност!

Обобщени технически характеристики на прозорците от ПВЦ

  • Висока топлозащита;
  • Допустим температурен диапазон: -50 до + 60 градуса по Целзий;
  • Снижаване нивото на шума до 43 децибела, с подобни характеристики може да се живее дори в центъра на града;
  • Не се нуждаят от специално отопление;
  • Дълговечни са;
  • Устойчиви са на взлом.

Като правило, “много хубаво, не е на добре”. На прозоречните конструкции от ПВЦ се приписват “екологически” проблеми. Били отделяли във въздуха вредни вещества. Доколко това е истина? Всъщност ПВЦ е достатъчно инертен. И дори в евтините си изпълнения, съвременните продукти от ПВЦ са достатъчно стабилни. Още повече, в сравнение с това, което дишаме на улицата, който и да е приличен ПВЦ прозорец се оказва едва ли не като бункер, изолиращ ни от подобен въздух. Ако сте от хората, които не биха пили чай, приготвен от електрическа кана “Sannio”, но се доверявате на изделието на “Braun” например, тогава трябва да се запознаете какво отделя приличните прозорци от останалите. За тази цел трябва да прочетете статиите от раздел “Как да изберем прозорец от ПВЦ”.

Говори се, че под въздействие на слънцето, ПВЦ отделя вредни вещества?

За неекологичността на ПВЦ прозорците наистина се говори много. Да, в производството им, в ролята на катализатор, се използват тежки метали. Много от производителите на профили, с цел придаване на белота, добавят олово. Съвременните технологии обаче, не допускат отделяне на токсични вещества от готовото изделие(като изключим случаите на загряване до точката на топене, което означава при пожар в помещението): специални интертни добавки се грижат да направят материала безупречен от екологична гледна точка. Дори в някои от профилите вместо олово се ползва цинк или калций за избелване.

Не всички производители на ПВЦ-профили обаче притежават необходимите международни и български сертификати за качество и екологичност. Ако ще говорим за ролята им в опазване на обкръжаващата среда – за това ще говорят фактите. Чрез по-добрата топлоизолация, ПВЦ прозорците позволяват намаляването на изразходваното гориво. Това не е само икономия на средства и природни ресурси, но и намаляване на изгарянето на кислорода, както и изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата. Освен това, за времето си на съществуване, ПВЦ прозорците са спасили немалко хектари гори, използвани за производството на обикновените дървени стъклопакети. В Германия, например, правителството дотира отоплението на собственици с ПВЦ прозорци със стъклопакети.