RENOVAL

Избор на дограма

Често задавани въпроси

Какви са разликите между алуминиевата и PVC дограма? Избор на дограма.

Профилите на алуминиевата дограма са на практика вечни, екологично чисти, и конструктивно по-здрави.

Новите луксозни системи с термомост/Alumil S60/, достигат термичните показатели на най-добрите шест камерни PVC профили, но са по-здрави. Уплътненията са им по-добри, обковът е един и същ с този на пластмасовата дограма. В ценово отношение престижните нови алуминиеви системи са значително по-скъпи от тези на пластмасовите. Затова, когато говорим за оптимален избор на дограма, цена - качество PVC дограмата заема челно място. Тя притежава отлични топлоизолационни качества, цената и е достъпна и е достатъчно здрава и стабилна за стандартните прозорци в дома.

Колко трябва да са камерите в дограмата?

Камерите са въздушни кухини между вътрешната и външна стени на профила. Техните размери са различни и винаги една е най-голяма. Броят им не е толкова важен за топлоизолационните качества на дограмата, колкото е важен размера на профила. Разбира се, колкото камери има профила е по-добра неговата конструкция.

С какво можем да сгрешим , когато избираме PVC дограма? Правилния избор на дограма.

Добре е профилите и обковът да са немски с поне 5 камери, а стъклопакетът троен с високоенергийно стъкло. Задължително, за по-голяма функционалност, нека се добави механизъм с вертикално и хоризонтално отваряне по оста. Оскъпяването е 10 лв за брой, а се заздравява допълнително конструкцията , осигурява се проветрението, удобството, противовзломните качества на прозореца. Армировката на дограмата да е поне 1,5µm. Добре е да се използва и топъл кант в стъклопакета за по-добра изолация и издръжливост на пакета и допълнителни хидроизолационни ленти при монтажа на дограмата.

Коя фирма за дограма е подходяща?

Да се довери човек у нас на фирма изпълнител е все по-трудно. Но професионалисти има, колкото и да не ви се вярва! Може да ги откриете, от препоръки и по-подробно проучване. Не е важно колко е голям авторитета и популярността на фирмата на пазара, важно е учтивото професионално отношение за по-лесна комуникация, готовността за съдействие и компетентността в областта , за да ви насочи правилно към оптималния избор на дограма. Изпълнителят на прозорците трябва правилно да вземе размерите на дограмата, професионално да демонтира без къртене на мазилки старата дограма, да монтира при желание на клиента с топлоизолационни и хидроизолационни ленти дограмата, да обърне читаво и право первазите на новия прозорец за да функционира оптимално новата дограма. Важно е също фирмата да работи с немски профили и обков или поне да ви ги предложи. Всяка уважаваща фирма ще се съобрази с вашия бюджет и специфика на дома, за да стигнете до оптималното решение в избора.

PVC прозорци – правилен избор ли е за вас?

Пластмасовата дограма се появи като нова нискобюджетна алтернатива на старите дървени черчевета. В последствие тази индустрия се разви и даде солидни плодове. Сега най-новите ПВЦ профили имат завидни топлоизолационни характеристики, здравина и привлекателна обемна визия и по нищо не отстъпват на другите видове профили като дърво или алуминий.

Какво стъкло да предпочета, нискоемисийно или високоенергийно?

И двете стъкла дават почти еднакви топлоизолационни предимства. Нискоемисийното стъкло е с калиево покритие, като се намалява риска от натрупване на конденз по стъклата и се монтира отвътре. Високоенергийното се монтира от външната страна. Когато навън е тъмно, този модел работи като К-стъкло.

Задължителен ли е тройния стъклопакет?

Да за нашите климатични условия е препърчително. Заради сериозната инвестиция при подмяната на дограмата е желателен и троен стъклопакет, защото разликата в цената е малка, а разликата в топлинните загуби значителна. Двойните пакети са подходящи за помещения , при които не се живее и не е необходима голяма взискателност към дограмата. Двойният пакет с високоенергийно стъкло също е добра алтернатива за по-евтин стъклопакет.

Значение на газ аргон в стъклопакетите

Газ аргон е по-тежък от въздуха инертен газ. Когато се поставя в стъклопакета, той подобрява значително общия коефициент на топлопреминаване. Този газ се използва за тази цел не само в страната, но и в много други държави по света.

Конденз в помещението

Новата пвц дограма при добър монтаж е много по-надеждно уплътнена от старата. Свободният поток на въздуха и в двете посоки се ограничава многократно именно поради качествената дограма. Наличната влага започва да кондензира при среща със студена повърхност. Показател за това, че влагата е излязла, е не запотяването на стъклопакета от външната страна след отваряне на прозореца.

Важността на измазване след монтаж на дограмата

Пяната изгаря от слънчевите лъчи и отрицателните температури през зимата и започва да се руши. Измазването ще спре този процес и ще предотврати и замръзване на пяната .

Запитване